Prawdziwy barszcz z barszczu zwyczajnego wg przepisu Hanny i Piotra Lisów

2021-03-29
Prawdziwy barszcz z barszczu zwyczajnego wg przepisu Hanny i Piotra Lisów
Autor: Shutterstock Prawdziwy barszcz z barszczu zwyczajnego ma oryginalny smak
łatwy
45 min
4

Prawdziwy barszcz z barszczu zwyczajnego (Heracleum sphondylium L.) to specjał kuchni słowiańskiej. Nie należy mylić swojskiego barszczu zwyczajnego z parzącym olbrzymim barszczem Sosnkowskiego, pochodzącym z Kaukazu. Autorami przepisu są badacze, Hanna i Piotr Lisowie, autorzy książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” (2015), którzy pod Puławami, w Grodzisku Żmijowiska, w skansenie kultury Słowian, eksperymentują z kuchnią słowiańską. Puławy, to jeden z przystanków na tegorocznej trasie Lata z Radiem

SKŁADNIKI

  • Na barszcz kiszony:
  • 5 garści młodych liści i łodyg barszczu zwyczajnego,
  • woda
  •  
  • Na polewkę z kiszonego barszczu:
  • 1,5 l wody
  • wędzony boczek lub żeberka (kawałek wielkości dłoni)
  • 1 marchew
  • 1 pasternak
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki pszennej lub jęczmiennej
  • sól
  • czosnek, kminek, kolendra, lebiodka
  • opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiszenie barszczu: Poszatkowane liście i łodygi barszczu zwyczajnego zalewamy bardzo ciepłą wodą na 3 cm powyżej liści i odstawiamy w ciepłe miejsce do kiszenia. Po 3-5 dniach, w zależności od warunków pogodowych, zakwas powinien być lekko musujący i kwaskowy. Możemy przystąpić do gotowania potrawy.
  • Przygotowanie polewki: Z wędzonki i warzyw gotujemy wywar, dodajemy ukiszony barszcz, czosnek do smaku, przyprawiamy solą (pamiętajmy, że wędzonka z reguły jest słona), mielonym kminkiem, lebiodką i szczyptą mielonej kolendry. 
  • Gotujemy 10 minut, następnie zaprawiamy barszcz mąką rozmąconą w wodzie lub mleku.
  • Jeśli ktoś lubi, można dodać śmietany.